Overclockers Australia Forums

OCAU News - Wiki - QuickLinks - Pix - Sponsors  

Go Back   Overclockers Australia Forums > Manufacturer-specific Forums > AMD x86 CPUs and chipsets

Notices


Sign up for a free OCAU account and this ad will go away!
Search our forums with Google:
Reply
 
Thread Tools
Old 5th March 2017, 4:26 PM   #16
mAJORD Thread Starter
Member
 
mAJORD's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Griffin , Brisbane
Posts: 8,441
Default

Not ditching.. yet. I'd already ordered the ASUS some time ago.

and no, I can't find SMT switch in BIOS anywhere! BIOS is all-round pretty crap, and it takes ages to post.. I know all manufactures did not get enough time to sort there lineup of boards in time for launch, so can't really criticize it , since many mfg boards have issues atm.. will see how updates go.
__________________
On the Bench: Ryzen 7 1700 - MSI B350 Tomahawk - 16GB Corsair Vengance DDR4-3200
Ryzen OC / Owners Thread
mAJORD is offline   Reply With Quote

Join OCAU to remove this ad!
Old 6th March 2017, 12:45 PM   #17
Rammoth
Member
 
Rammoth's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Melbourne
Posts: 265
Talking

I am so impressed with this new AMD chip. I'm just waiting on software to catch up as I find a lot of games peg out only one core. Early adopter pain.

I picked up my pre-order a few days ago - AMD 1800X and a Gigabyte Gaming 5 motherboard. Coupled it with 2x16GB of 2400MHz memory it runs happily on a H110i with 2x ML140 fans @ 4ghz on 1.35v. Top temp in ambient 25 degree on prime95 blend core temp is 80 degrees. Love it.
Rammoth is offline   Reply With Quote
Old 6th March 2017, 12:46 PM   #18
Bertross
Member
 
Bertross's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Melb, CBD
Posts: 12,242
Default

Quote:
Originally Posted by Rammoth View Post
I am so impressed with this new AMD chip. I'm just waiting on software to catch up as I find a lot of games peg out only one core. Early adopter pain.

I picked up my pre-order a few days ago - AMD 1800X and a Gigabyte Gaming 5 motherboard. Coupled it with 2x16GB of 2400MHz memory it runs happily on a H110i with 2x ML140 fans @ 4ghz on 1.35v. Top temp in ambient 25 degree on prime95 blend core temp is 80 degrees. Love it.
we are waiting on updates for temp monitors as its not 100% accurate from early reports. Unless im mistaken. Id love to get my hands on Ryzen though! been on intel since way back when.
__________________

ASUS R7 240 2GB |RYZEN 1700+H100I | ASUS ROG BIG HERO 6+SAMSUNG 950 PRO M.2 | 32GB TRIDENT Z RGB 3000 | PHANTEKS ENTHOO EVOLV TEMPERED |
EVGA SUPERNOVA 750 | CINTIQ 24HD+U2711 | SWAN M200MKIII+DT770 PRO+D1 DAC
Bertross is offline   Reply With Quote
Old 6th March 2017, 12:53 PM   #19
Rammoth
Member
 
Rammoth's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Melbourne
Posts: 265
Default

Quote:
Originally Posted by Bertross View Post
we are waiting on updates for temp monitors as its not 100% accurate from early reports. Unless im mistaken. Id love to get my hands on Ryzen though! been on intel since way back when.
Interesting! I did notice when playing with air coolers you hit 90 and instant reset.
Rammoth is offline   Reply With Quote
Old 6th March 2017, 12:57 PM   #20
Bertross
Member
 
Bertross's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Melb, CBD
Posts: 12,242
Default

Quote:
Originally Posted by Rammoth View Post
Interesting! I did notice when playing with air coolers you hit 90 and instant reset.
HAHA thats probably more like the sensor from the BIOS is not reading the temp properly and its set to instant restart at that limit as a safety precaution. I bet within two weeks a lot of these issues are sorted.
__________________

ASUS R7 240 2GB |RYZEN 1700+H100I | ASUS ROG BIG HERO 6+SAMSUNG 950 PRO M.2 | 32GB TRIDENT Z RGB 3000 | PHANTEKS ENTHOO EVOLV TEMPERED |
EVGA SUPERNOVA 750 | CINTIQ 24HD+U2711 | SWAN M200MKIII+DT770 PRO+D1 DAC
Bertross is offline   Reply With Quote
Old 6th March 2017, 1:11 PM   #21
Rammoth
Member
 
Rammoth's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Melbourne
Posts: 265
Default

Quote:
Originally Posted by Bertross View Post
HAHA thats probably more like the sensor from the BIOS is not reading the temp properly and its set to instant restart at that limit as a safety precaution. I bet within two weeks a lot of these issues are sorted.
I'm hopeful it only gets better and better. There's still so many niggles on other boards / ram combos. That said, I can't contain my joy at team red finally throwing a few punches at intel and landing them.
Rammoth is offline   Reply With Quote
Old 6th March 2017, 1:27 PM   #22
Dragonfly
Member
 
Dragonfly's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Brisbane
Posts: 3,934
Default

CPU-Z top 15 overclocks for the 1700. Interesting the B350 is on there.

http://valid.x86.fr/top-cpu/414d4420...6f636573736f72
__________________
i5 3570K | Asus Maximus V Gene | 32GB GSkill Ripjaws | Asus Strix RX470 | Corsair AX850 PSU | Silverstone FT02 | Dell U2412M
DesignInfusion
Dragonfly is offline   Reply With Quote
Old 6th March 2017, 1:34 PM   #23
Bertross
Member
 
Bertross's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Melb, CBD
Posts: 12,242
Default

Quote:
Originally Posted by Dragonfly View Post
CPU-Z top 15 overclocks for the 1700. Interesting the B350 is on there.

http://valid.x86.fr/top-cpu/414d4420...6f636573736f72
yeah man they all overclock around the same, only diff is the I/O from what i can see. Unless X370 has significantly more phase and OC tools.
__________________

ASUS R7 240 2GB |RYZEN 1700+H100I | ASUS ROG BIG HERO 6+SAMSUNG 950 PRO M.2 | 32GB TRIDENT Z RGB 3000 | PHANTEKS ENTHOO EVOLV TEMPERED |
EVGA SUPERNOVA 750 | CINTIQ 24HD+U2711 | SWAN M200MKIII+DT770 PRO+D1 DAC
Bertross is offline   Reply With Quote
Old 6th March 2017, 8:20 PM   #24
Sgt Bilko
Member
 
Sgt Bilko's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Canberra(ish) 2581
Posts: 505
Default

Username - Model - DateCode/Batch - Stock (P0*) VID - Motherboard - RAM - Frequency - Vcore - Cooling - Stabilty (hrs)

Sgt Bilko - Ryzen 7 1700x - UA1705SUT (China) - No Idea - Crosshair VI Hero - Corsair Vengeance LED 3200 c16 currently at 2666 16-16-16-38-1T - 3.9Ghz - 1.387v - EK Predator 360 - AIDA64 CPU, Cache, FPU, Memory stress test for 4 hours.

I'm thinking about an 1800x just for the guaranteed clocks so we'll see
__________________
HWBot Profile: Bilko
Sgt Bilko is online now   Reply With Quote
Old 6th March 2017, 11:42 PM   #25
Rammoth
Member
 
Rammoth's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Melbourne
Posts: 265
Default

Well, that didn't last long haha. The board reset during gaming and now won't detect the NVME SSD. Tried another one. No detection either. The HDD led is blinking short long repeat. Besides the nvme not working it seems to work fine. this error code is rather ominous. I am wondering if the chip or board is at fault. Need to bin one and replace the other (warranty bin that is).
Rammoth is offline   Reply With Quote
Old 7th March 2017, 4:04 AM   #26
aussie-revhead
Member
 
aussie-revhead's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: St Clair 2759
Posts: 18,016
Default

mAJORD - what do you think about adding a benchmark score to the results for an extra level of comparison? Its good to compare efficiency too and it may help others with their ram and clock choices. Eg Cinebench or FS physics or what ever you like to use.

__________________
Bench 1- Asus Rampage 5 Extreme- 5960x - 32gb of Samsung B die DDR4- evga GTX 1080Ti FTW (soon ....) - Intel 600P m.2 512GB - Enermax Revo1250 - water cooled tech bench - QNIX 2560x1440 screen @ 100Hz - Aten 120Hz KVM
Netbox - Dell 990 SFF - 2500 - 16GB ram - gtx750Ti - 240GB SSD - 2TB green
Current vehicles- Black 2007 ZX14 - VE V8 Calais (wifes car) - VN SS (for sale)
aussie-revhead is offline   Reply With Quote
Old 7th March 2017, 7:43 AM   #27
TaroT
Member
 
TaroT's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Hazelbrook nsw 2779
Posts: 8,180
Default

it will be the board seems like the same type issue ncrypt is having what brand of drive?
problem is it is what 5 days old so there is not much data to compare for problems.
I think it may be a bios issue and after doing a quick search nvme drives seem to have issues on all platforms(from the little i looked admittedly )
as for benches i want real bench i love that thing and it is a very nice stability tester
__________________
AMD R7 1800X@stock:corsair H110 cooler: ASUS X370 crosshair 6(Baymax)Corsair 3200 ddr4 @2133(for now)R9 Fury X 1100/500:
TaroT is offline   Reply With Quote
Old 7th March 2017, 8:17 AM   #28
nCrypt
Member
 
nCrypt's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,105
Default

Did a little overclocking last nite, have my 1800x stable at 4.0Ghz last nite

pushed to 4.1 and 4.2 and have it booting, but havnt been able to get stable yet.

ill post batch up soon, need to dig the box out (i have an old TT Armour Box, which has all my computer parts boxes in, cpu box is at the bottom, its like bloody tetris!)
__________________
1. 1800X @ 4.0Ghz 1.35V EKWC X370 AUROS 32GB GSkill TridentZ 3200 C14 GTX1080 Ti FE EKWB CaseLabs Mercury S8W X1000P
2. 5960X @ 4.5Ghz 1.21V EKWC X99A Godlike 32GB GSkill TridentZ 3200 C14 GTX1080 STRIX OC EKWB Phanteks Enthoo Luxe Tempered 850G2
nCrypt is offline   Reply With Quote
Old 7th March 2017, 9:45 AM   #29
demiurge3141
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Melbourne 3073
Posts: 796
Default

Quote:
Originally Posted by mAJORD View Post
OK some early Budget combo results

R7 1700 /w supplied Wraith Spire HSF, on an MSI B350 Tomahawk ($179)

Baseline data:

Stock P0 (all core load) VID: 1.05v @ 3.2Ghz
Load temps @ stock: 64c

BIOS Overclocking:

Vcore: 1.33v
CPUNB: 0.95v (stock - did some brief testing on this and seems to have no effect on stabilty at these clocks at least)
Clockspeed: 3.9Ghz

image


On this (Very neat) little Spire cooler, this is about all i'd want to push out of this setup. With a better cooler.. maybe a bit more, but the light-weight VRM on this $170 mobo really isn't made for punishment. Nonetheless, pretty mind boggling perf /$!!

Tomorrow I'll play with the individual core clocking of Ryzen Master, try and push memory clocks and throw an EVO 212 on to see what more can be pushed out of it!

Some random notes for those playing:

* Any attempt to Overclock places the SMU into "OC Mode" , this instantly disables Turbo, and boosts actual core voltage by about 50-100mv

*Package power readings in HWinfo are inaccurate once you start overclocking - Not sure the reason as yet.


Do you still get power saving features when you manually overclock? Will it down clock and/or undervolt when idle?
demiurge3141 is offline   Reply With Quote
Old 7th March 2017, 11:14 AM   #30
lowdog
Member
 
lowdog's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Dreamland.
Posts: 4,067
Default

Quote:
Originally Posted by demiurge3141 View Post
Do you still get power saving features when you manually overclock? Will it down clock and/or undervolt when idle?
That's what I'd like to know as well.
__________________
lowdog is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Sign up for a free OCAU account and this ad will go away!

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time now is 3:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
OCAU is not responsible for the content of individual messages posted by others.
Other content copyright Overclockers Australia.
OCAU is hosted by Micron21!