Core i7 Overclocking

Discussion in 'Intel x86 CPUs and chipsets' started by chainbolt, Nov 15, 2008.

  1. chainbolt

    chainbolt Member

    Joined:
    Jun 27, 2001
    Messages:
    112,716
    Location:
    Tokyo_Munich
    System:
    [​IMG]

    CPU voltage: 1.525

    Note: The 920 is locked. It's overclocked by increasing the QPI frequency from 133.2 MHz to 186 MHz. That brings it to 186MHz x 20 = 3720 MHz. However, because of "Turbo Mode" 2 speed bins are added automatically to the default multiplier of x20. That brings the CPU frequency to 186 MHz x 22 = 4092 MHz. The system was running for 1 hour Prime 95 at this frequency.

    [​IMG]
     
    Last edited: Nov 15, 2008
  2. booj

    booj Member

    Joined:
    May 10, 2004
    Messages:
    1,484
    Location:
    Adelaide
    I've reached the limits of the stock cooler i think.. can't wait to get something decent to test at 20x multi :lol:

    210 bclk looks good for some good clocks. I'll try clocking up in windows using easy tune... lol idling near 50degrees :Paranoid: no chance of running any stabilty test on this POS cooler

    [​IMG]
     
  3. BlackSniper87

    BlackSniper87 Member

    Joined:
    Jun 1, 2008
    Messages:
    1,848
    Location:
    Hamilton, Brisbane
    speak english PLEASE.

    but yes the results are promising especially on the junior most version
     
  4. Tech-Kid

    Tech-Kid Member

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    420
    Holy shit that similarly OC'ed 920 is whopping my Q9450.

    I did 32m in 13m 48s.

    Computer on steroids.
     
  5. booj

    booj Member

    Joined:
    May 10, 2004
    Messages:
    1,484
    Location:
    Adelaide
    Woohoo! Now that I have a 1366 mount for my TR Ultra 120 I can ditch the garbage stock cooler :rolleyes:

    Temps are much much better

    Did an hour and a bit of Prime 95 at 3990mhz 1.36v. Hyperthreading disabled

    [​IMG]
     
  6. mojom@n

    mojom@n (Banned or Deleted)

    Joined:
    Oct 5, 2006
    Messages:
    2,343
    Location:
    Australia
    Nice. Are you also finding that the multi drops from 21x to 20x if you use ET6 to up the BUS in windows?. Also i can't choose 22x in CMOS when Turbo is enabled or not max is 20x but is 21x in windows..

    I have very similar test lol.







    [​IMG]
    [​IMG]
     
  7. Tech-Kid

    Tech-Kid Member

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    420
    How I wish I had money....
     
  8. booj

    booj Member

    Joined:
    May 10, 2004
    Messages:
    1,484
    Location:
    Adelaide
    heh I think we have the same batch cpu, same mobo and BIOS :thumbup: And i wouldn't be surprised looking at your ram that we have the same IC's

    I haven't used et6 to increase clocks yet, still mucking around in the bios mainly

    21 and 22x aren't selectable multipiers, although once the override is enable the cpu effectively has a default multi of 21
     
  9. mojom@n

    mojom@n (Banned or Deleted)

    Joined:
    Oct 5, 2006
    Messages:
    2,343
    Location:
    Australia
    I just tried with hyperthreading enabled and the multi dropped back to 20x while doing the prime test. My guess is that we have either D9GTS or D9GTR IC chips for our ram. Turning Hyperthreading off right now as i have no real use for it any way.
     
  10. OP
    OP
    chainbolt

    chainbolt Member

    Joined:
    Jun 27, 2001
    Messages:
    112,716
    Location:
    Tokyo_Munich
    Here is my result for the i7 965, aircooled, same system as above:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Apparently the 920 is a much better deal.
     
  11. stablez

    stablez Member

    Joined:
    Apr 8, 2006
    Messages:
    4,037
    Location:
    Humidycrib
    The V8 cooler looks wickeed for this cpu.
     
  12. booj

    booj Member

    Joined:
    May 10, 2004
    Messages:
    1,484
    Location:
    Adelaide
    Pushing the little beastie a bit more now :leet:

    passed a 4.2ghz wprime 1024m with multithreading enabled

    [​IMG]

    Also smashed my pb superpi 32m by nearly 30 seconds at 4.2 ghz vs 5.05ghz e8600 :) and the ram can be tightened from there, but cas8 isn't having any effect in times or everest bandwidth :confused: I need to test more

    [​IMG]

    I've had it up to 215bclk, so I reckon some benches at 215x21 ~4.5ghz might be doable hehe... we'll see.. might be too optimistic going by other results
     
  13. onoff312

    onoff312 (Banned or Deleted)

    Joined:
    Apr 22, 2008
    Messages:
    813
    Location:
    Canberra
    Seems the 920 and 965 both clock just as good as each other stuff the 965 bring on the 920:D

    How do you guys afford the $2000+ asking price for one of those babys.
     
  14. gmeup

    gmeup Member

    Joined:
    Dec 13, 2003
    Messages:
    1,513
    Location:
    Sydney
    Only chainbolt has one i think and its an es anyway.

    From what ive seen there is no need to get the EE chip the 920 is pulling 4ghz with ease.
     
  15. OP
    OP
    chainbolt

    chainbolt Member

    Joined:
    Jun 27, 2001
    Messages:
    112,716
    Location:
    Tokyo_Munich
    Yep, the 920 seems to be a very good choice. No need for the excessively expensive 965. You get thre 965 maybe 200 to 300 higher, but that's not even remotely worth the 1000$ it cost you more.
     
  16. mojom@n

    mojom@n (Banned or Deleted)

    Joined:
    Oct 5, 2006
    Messages:
    2,343
    Location:
    Australia
    No point in the 965. The whole meaning of overclocking is to push the cheap chips beyond the most expensive stock counter parts. I don't see any point in paying 2000+ for the 965 unless it was say stock speed of 4.5GHz out of the box.
     
  17. slobber

    slobber Member

    Joined:
    May 1, 2005
    Messages:
    5,207
    Location:
    Mandurah!
    We were using those Vcore's over 4 years ago :eek:
     
  18. Raven78

    Raven78 Member

    Joined:
    Dec 29, 2001
    Messages:
    146
    Location:
    Brisbane
    UPDATED.
    [​IMG]
    dont get me started about the temps either. thats the best i can do. the computer is in a study with no windows or fans lol. im waiting for the new swiftech waterblock with the 1366 adapter. :D
     
    Last edited: Nov 25, 2008
  19. stablez

    stablez Member

    Joined:
    Apr 8, 2006
    Messages:
    4,037
    Location:
    Humidycrib
    Raven78 sun.
    close to as low voltage...
    Excel..:thumbup::thumbup:
     
  20. Raven78

    Raven78 Member

    Joined:
    Dec 29, 2001
    Messages:
    146
    Location:
    Brisbane
    yeah she wont go any lower. seems like i got a good chip. i havent seen how far it goes yet. wait till i get some decent cooling on her.
     

Share This Page

Advertisement: