No Surround Sound

Discussion in 'Troubleshooting Help' started by C.Y, Mar 2, 2021.

  1. C.Y

    C.Y Member

    Joined:
    Jun 11, 2020
    Messages:
    67
    Hi All

    I'm having issues to connect 7.1 surround sound on my speaker setup.
    Previously I have had an option for "surround" as per the attached pic .. but as you can see it only gives me "stereo".

    [​IMG]

    What I had done to date
    • Uninstalled and reinstalled driver for sound card (its a generic USB 7.1 type that is purchased through ebay)
    • Turned on "spatial sound" in the settings
    • Pulled out headphones in case computer was getting confused between headphones / speakers
    • Restarted windows
    • The speakers are working as I have tried them in pairs (front/rear) by disconnecting one set. When they are both plugged in both Front/Rear > Left/Right will work simultaneously (they are bass transducers so the expectation is for each individual speak to vibrate separately.
    • Troubleshoot through various google searches (inc microsoft) ... which keeps on pointing to this fix https://appuals.com/channel-surround-sound-not-working-in-windows-10/ but it doesn't work.
    • Some feedback says to change the below options to XXX but i only have the below two options
    upload_2021-3-2_23-52-56.png


    Wanted Result
    So all I want to do is have 4 speakers run independently by having the (minimum) quadraphonic option.

    Thoughts ?

    TIA
     

    Attached Files:

  2. havabeer

    havabeer Member

    Joined:
    Dec 12, 2010
    Messages:
    6,363
    so what has changed? you said you used to have an option for the surround, but now you don't? so where still using the generic USB thing when you had the option?
     
  3. OP
    OP
    C.Y

    C.Y Member

    Joined:
    Jun 11, 2020
    Messages:
    67
    No I changed sound cards because i changed GPU (2080super covers that remaining PCIe slot ... so had to get a USB sound card)

    I did contact the seller who wasn’t of much help. Seller says it doesn’t need software/driver ... windows says it’s using the latest driver (tried a couple of times)

    Theoretically it should have been the same once plugged in (ie: has surround options) but obviously not ‍♂️
     
  4. power

    power Member

    Joined:
    Apr 20, 2002
    Messages:
    66,068
    Location:
    brisbane
    i went though something like this with my nvidia GPU, it will not allow me to force 5.1 over HDMI because i dunno reasons (do a search, it's a whole thing). I believe there may be hacked drivers, but you know effort.

    i ended up using the optical output from the onboard audio.

    i really need a receiver though because Nintendo don't encode 5.1 they just push uncompressed PCM audio so unless you are going to a receiver (i'm just going to speakers) you guessed it - no DD5.1, no DTS yeah thanks Nintendo. :(
     
    Last edited: Mar 3, 2021

Share This Page

Advertisement: