The Beginning

Discussion in 'Extreme and Water Cooling' started by C-BuZz, Jun 21, 2005.

  1. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    u had opty under phase?

    C-BuZz
     
  2. kayl

    kayl Member

    Joined:
    Jan 13, 2004
    Messages:
    1,808
    Location:
    Perth
    was that core temps or ln2 tube temps at base??
    please dont tell me -10c thats too hard to make that warm :upset:

    hahahaah, C-buzz once i did high and low backwards, i ended up evaporating into the drier. :eek: it spun me out :lol:
     
    Last edited: Dec 1, 2005
  3. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    haha, should have given it a test run, might have been a bit hard to mount however :)

    C-BuZz
     
  4. T_M

    T_M Member

    Joined:
    Jun 28, 2004
    Messages:
    2,164
    Location:
    Abu Dhabi (ex-Adelaide)
    We measured temps by both BIOS/Windows core temp and inside tube temp (DMM probe touching base inside of tube).
    With the runs we did on Sunday, we were using an in-tube temp optimally -50 to -55C, which translated to -20 to -25C idle and -5 to -10C load.
     
  5. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    Took the opty 144 & my system for a run today. Now bear in mind i've had no real overclocking experience so if you see anything out of place or have some tips let me know.

    The beast held up like a true champ with a 3hour straigh run no problems at all, ambient was around 30+ here in Melb ffs :/ Evap held at around -37 / -38c under load which is ok I suppose for BBQ gas :thumbup: Really need some 404a or somthing. All my sources for gas has vanished.

    Anyway.

    System specs:
    Opteron 144 S939
    Dfi UT Ultra-D
    1Gb G.Skill F1-4800DSU2-1GBFF 1GB (2x512MB) PC4800 w/ Heat Spreaders
    Seagate 80gb

    Got her to 2700mhz pretty much off the bat by bumping the HTT up.
    [​IMG]
    Click to view full-sized image!
    Hosted by UGBox Image Store
    [​IMG]
    Click to view full-sized image!
    Hosted by UGBox Image Store
    [​IMG]
    Click to view full-sized image!
    Hosted by UGBox Image Store
    [​IMG]
    Click to view full-sized image!
    Hosted by UGBox Image Store
    [​IMG]
    Click to view full-sized image!
    Hosted by UGBox Image Store

    CPu would sit on around 0c - +5c while running SPi at that speed.

    Now, got it up to 2893Mhz or somthing like that with 1.55V on the core but Winxp would freeze toward the end. Cpu was around +15c

    Had the mem on a 9/10 divider so it was sitting on 183mhz or close to.

    Overclocking suggestions welcome :)

    Thx

    C-BuZz
     
    Last edited: Dec 1, 2005
  6. kayl

    kayl Member

    Joined:
    Jan 13, 2004
    Messages:
    1,808
    Location:
    Perth
    Check the mount and make sure you have good cpu contact, its important even if die temps are low.



    congrads on getting it all finished. also what did you use over the suction line
     
  7. dinos22

    dinos22 Member

    Joined:
    May 8, 2004
    Messages:
    12,329
    memory on 9/10 divider is your problem

    drop the divider to lowest value

    what stepping is that CPU

     
    Last edited: Dec 1, 2005
  8. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    So drop the divider to the very Lowest, leave the Dimm voltage as auto?, whats the max vcore should use?

    Yeah my block is a bit warped I think after brazing & not contacting properly, that is standard neoprene tubing, but blue :)

    C-BuZz
     
    Last edited: Dec 1, 2005
  9. dinos22

    dinos22 Member

    Joined:
    May 8, 2004
    Messages:
    12,329
    with vcore stay on 1.55v for now

    take a photo of the RAM settings and all voltage settings if you don't feel like typing

    also let us know what stepping it is exactly

    also do you know what that board's HTT limit is as you are working with 9x multiplier there

    make sure you use MAL(max async latency)=9 and Read Preamble=7 just to make sure you don't get unstable due to those....................

    leave TREF value at Auto

    what sort of RAM have you got
     
    Last edited: Dec 1, 2005
  10. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    [​IMG]
    Click to view full-sized image!
    Hosted by UGBox Image Store


    [​IMG]
    Click to view full-sized image!
    Hosted by UGBox Image Store

    think it goes up to 400HTT or somthing like that.

    just tried a run at 2837Mhz 315HTT & Spi froze halfway through. CPU was sitting on -5, ambient is dropping quickly here :)

    not sure of the stepping, have to dismantle it to get it.

    C-BuZz
     
    Last edited: Dec 1, 2005
  11. dinos22

    dinos22 Member

    Joined:
    May 8, 2004
    Messages:
    12,329
    what RAM have you got
     
  12. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    1Gb G.Skill F1-4800DSU2-1GBFF 1GB (2x512MB) PC4800 w/ Heat Spreaders
     
  13. dinos22

    dinos22 Member

    Joined:
    May 8, 2004
    Messages:
    12,329
    NICE RAM.............we'll tweak that later :D

    OK.......use these for now

    FIRST SCREEN
    100
    disable or 2T
    2.5
    3
    7
    3
    11
    14
    2
    2
    2
    3
    TREF=Auto



    you didn't take more photos below
    there should be
    Max Async Latency=9
    Read Preamble=7



    SECOND SCREEN

    300
    3x
    16 16
    9
    100
    .
    .
    .
    .
    .
    leave all as is below
     
  14. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    meh, done :)

    Spi action?

    C-BuZz
     
  15. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    wow crappy spi times, 38sec 1m :/

    C-BuZz
     
  16. dinos22

    dinos22 Member

    Joined:
    May 8, 2004
    Messages:
    12,329
    of course they are

    those settings i gave you are for MAX MHz on the CPU

    find your CPU max then we'll tweak memory and SPI

    SPI is half decent for stability just use 8M runs
     
  17. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    just keep bumping the HTT until spi crashes?
     
  18. dinos22

    dinos22 Member

    Joined:
    May 8, 2004
    Messages:
    12,329
    you got it captain :leet:
     
  19. OP
    OP
    C-BuZz

    C-BuZz Member

    Joined:
    Jan 24, 2002
    Messages:
    5,122
    Location:
    Melb, East
    man overboard! 315HTT 2834Mhz froze halfway through ;/

    cpu sitting on +5c while Spi'ing

    guess this is the cpu limit?

    C-BuZz
     
    Last edited: Dec 1, 2005
  20. dinos22

    dinos22 Member

    Joined:
    May 8, 2004
    Messages:
    12,329
    what stepping is it

    also what's the other stepping on the 146
     

Share This Page

Advertisement: